Virunga Čerstvý kakaový lusk 0,5 - 0,7kg

229 Kč / ks cca 600 g 199 Kč bez DPH
Skladem

Čerstvý kakaový lusk z Ugandy. Jednotlivé kakaové boby uvnitř plodu jsou jemně nahořklé a ukrývají  se v bílé dužině, která je příjemně nakyslá a osvěžující. Konzumují se kakaové boby i osvěžující dužina. 

Detailní informace

Detailní popis produktu

KAKAOVÉ BOBY OD FARMÁŘŮ Z UGANDY

Kakaové lusky jsou plody kakaovníku. Lusky jsou 15 - 30 cm dlouhé a 8 - 10 cm široké. Zbarvují se do žlutých, oranžových a fialových odstínů. V lusku se nachází 20 - 50 kakaových bobů, které jsou zasazené do bílé dužiny. 

Historicky se jedná o jeden z nejdůležitějších obchodních artiklů. Původ kakaovníku se pravděpodobně váže k oblasti Jižní Ameriky. Odtud postupně putoval s Mayskou civilizací na sever, do zemí Střední Ameriky. Později pak s Toltéky a Aztéky do Mexika. Kakaový nápoj byl v předkolumbovské době výjimečný a vysoce ceněný. Obvykle se servíroval ve zlatě, šlehaný s vanilkou a kořením. Byl symbolem luxusu, exkluzivity a bohatství a striktně určen pouze pro krále a jeho šlechtice. Nikdo jiný si jej, logicky, ani dovolit nemohl. Z Ameriky se rozšířil do oblasti Indie a Indonésie.

Botanicky řadíme kakaový bob k ořechům. Čerstvé kakaové boby pěstují farmáři v Ugandě. Boby se pěstují organicky a bez použití chemických hnojiv. Jednotlivé boby jsou jemně nahořklé a ukrývají  se v bílé dužině, která je příjemně nakyslá a osvěžující. Konzumují se kakaové plody i dužina. 

KDY KONZUMOVAT

Kakaové lusky jsou zralé pokud jemně pruží pod prsty. Pokud jsou tvrdé na pohmat, nechte je chvíli dojít. Povrch lusku může mít tmavé flíčky, ale neměl by se celý zabarvit do tmava. Můžete s ním také jemně potřást a pokud slyšíte  zevnitř tlumené "hrkání", tak se můžete pustit do konzumace. 

JAK CO NEJLÉPE ROZKROJIT KAKAOVÝ BOB

Doporučujeme opatrně rozkrojit bob podélně nebo příčně tak, že se rozřízne jen vnější tvrdá slupka plodu. Půlky bobu pak od sebe jemným točením v protitahu oddělíte. Tím se vám krásně vyloupne celý plod s dužinou. Vnitřek plodu můžete očistit od bílé dužiny (tu doporučujeme sníst) a plody zkonzumovat. Můžete je také usušit za nízkých teplot (v sušičce, na slunci či topení). Až budou semena tvrdá, uvnitř bude vynikající kakao, které můžete rozemlít na prach nebo rovnou sníst.

PROČ SI VYBRAT KAKAOVÝ BOB

Čerstvé kakaové boby si zachovávají všechny své přirozené nutriční vlastnosti a také svou jemně hořkou chuť. Kakaový bob je doslova pokladnicí hořčíku, který je naprosto nezbytným minerálem pro biologické pochody organismu. Kromě hořčíku, kakao obsahuje významné množství železa, fosforu, draslíku, mědi, zinku a antioxidační flavanoidy. Jsou také zdrojem vlákniny.

V kakau se nachází dva specifické přírodní alkaloidy (kofein a theobromin), které jsou známy pro svůj symbolický stimulační účinek. Dále prekurzory serotoninu, které zvyšují hladiny serotoninu v mozku. Za zmínku stojí také fenylethylamin, který zvyšuje hladinu dopaminu. Kakao je zkrátka zdrojem pocitu blaha, radosti a štěstí.  Jejich konzumace má mimořádný vliv na dobrou náladu.

GASTRONOMICKÉ OKÉNKO

Kakaové boby lze konzumovat několika různými způsoby. Nejjednodušší je žvýkat je tak, jak jsou. Jejich extrémně zdraví prospěšné vlastnosti z nich dělají ideální doplněk snídaně a zdroj energie. Samy o sobě jsou potěšením pro všechny smysly. Pokud vám vadí jejich hořkost, jezte je s medem, javorovým sirupem nebo ovocem. Po mletí lze kakaové boby přidávat do smoothies (chuťově se skvěle doplňují s vanilkou), cereálií nebo do ovocných a zeleninových salátů.

Tip: Využijte i bílou dužinu a připravte si fresh džus. Stačí rozmixovat dužinu a na závěr přidat třeba bílý rum. Nebo si vyrobte domácí kakao z dužiny zbavených bobů, které nechte usušit na topení či v sušičce.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Afrika
Hmotnost: 0.6 kg
Plodina: Ořechy a semínka
Země původu: Uganda
Zpracování: Čerstvé
Trvanlivost: Určeno k okamžité spotřebě

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: