Virunga Mango
Související produkty
Detailní popis produktu
MANGO OD FARMÁŘŮ Z UGANDY
Mango je druhým neprodávanějším ovocem na světě, hned po banánech. Na světě existuje více než tisíc druhů manga a každé z nich je jedinečné. Liší se tvarem (šiška, ovál, tvar srdce, ledviny), velikostí i barvou (od zelené, žluté, oranžové, přes červenou, tmavočervenou až červenofialovou). To je možná taky důvod, proč každé mango vypadá, voní a chutná trošku jinak. Chuť může být dle odrůdy sladká i lehce kyselá.
Dovážíme, v závislosti na ročním období, dva druhy manga, červené a zelené. Chuť může být dle odrůdy sladká a jemně nakyslá.
Oba druhy pěstují naši ugandští farmáři na svých polích. O mangovníky se starají i po řadu generací a používají postupy, které se jim osvědčily po řadu generací. Manga jsou organické kvality a můžete je jíst, po vzoru Afričanů, i se slupkou.
KDY KONZUMOVAT
V komerčním prodeji se stává, že manga se často sklízejí v polozralém stavu a přepravují se měsíc na kontejneru lodí. Je to primárně kvůli vyšší výnosnosti, a to i za cenu snížení chuti a kvality. Naši farmáři v Africe pro nás trhají manga přímo ze stromu a zralá, tedy v tzv. konzumní zralosti.
Zralé mango poznáte na omak a podle vůně. Neřiďte se podle barvy, protože i zelené mango je uvnitř zralé. Spolehlivým ukazatelem zralosti je měkkost. Pokud si nejste měkkostí jisti, ale na slupce se již začínají objevovat tmavě hnědé skvrny, je čas ho zkonzumovat.
Zralé mango by mělo být lehce měkké, stejně jako avokádo nebo broskev, ale ne tak měkké, aby se vám do něj přes slupku zabořily prsty. Pokud máte tvrdší kus, který by potřeboval ještě pár dní dojít, nechte ho venku v pokojové teplotě. Nízké teploty mangu nesvědčí, nedávejte ho tedy do lednice.
PROČ SI VYBRAT MANGO
Mango má vysoký obsah betakarotenu (oranžová barva). Dále obsahuje vitamíny skupiny B, C a E. Z minerálních látek v mangu najdete vápník, železo, draslík, hořčík a měď. Tedy látky, které pozitivně působí na organismus a hlavně na zažívací trakt.
Říká se, že mango působí pozitivně na spánek. Pokud si s něčím nevíte rady, dejte si mango a vyspěte se na to.
Manga nejsou nijak chemicky ošetřena a u některých druhů, se stejně tak, jako je to charakteristické pro jablka, mohou v mangu připadne vyskytnout červi. Pokud z toho radost nemáte, mango vám rádi vyměníme.
JAK OLOUPAT MANGO
Doporučujeme mango rozkrojit na dvě části, tedy podélně odkrojit mango z každé strany, co nejblíže pecce. Dužinu odkrojených kusů pak můžete nakrájet na kostičky tak, že dužina ze slupky neodpadne (nedokrojíte až ke slupce). Následně daný kus manga prohnete dužinou směrem ven a tím se vám budou lépe nabírat kostičky manga.
GASTRONOMICKÉ OKÉNKO
Podle jednotlivých odrůd se lahodně sladká chuť manga částečně střídá s lehounce nakyslými tóny (podobně jako u některých druhů jablek). Někdy nám Evropanům vadí mírná příměs pryskyřice, kterou naopak někdo může velmi oceňovat.
Mango je vynikající vychlazené. Nemusíte ho jíst pouze oloupané a nakrájené. Můžete si ho přidat do salátů nebo se hodí k přípravě polévek, sorbetů, dření, marmelád, smoothie, bublaniny, pyré, ale i k masu, rybám a k zavařování. Z manga připravujeme mangový džem s velkými kousky ovoce. Je vynikající do jogurtu, na palačinky, do kysaných mléčných výrobků k výrobě lassi.
TIP: Vytvořte si doma jednoduchou salsu smícháním na drobno nakrájeného či rozmixovaného manga, cibule, chilli, limetkové šťávy, soli a pepře. Podávejte jako dip třeba k masu nebo nachos. Mangová zmrzlina také nemá konkurenci.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Exotické ovoce |
---|---|
Hmotnost: | 0.5 kg |
Plodina: | Ovoce |
Země původu: | Uganda |
Zpracování: | Čerstvé |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.