Virunga Kvajája guava

Více variant
89 Kč / ks 170 Kč / ks od 89 Kč / ks 77 Kč bez DPH 148 Kč bez DPH od 77 Kč bez DPH
Expedujeme 9.3.2020 Expedujeme 9.3.2020 Zvolte variantu
Druh
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.

Kvajájakvajájakvajájakvajája...

Na kvajáji je boží opakovat si furt dokola její jméno...no a taky je napráskaná céčkem a zároveň sladká a má jen pár kalorií.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Vypadá jako hruška, ale hruška to není. Chutná trochu i jako fík, ale fík to taky není, jasný pane! Je to prostě kvajáva (Psidium guajava), plod stromu kvajávy hruškové. Poprvé byla spatřena v Brazílii nebo Mexiku. Přesně si to nikdo nepamatuje. 

Svým tvarem skutečně připomíná hrušku či jablko. Když si k plodu přičuchneš, ucítíš jemnou vůni citrusů. Povrch může být hrbolatý, s hustou sítí černých teček nebo perfektně hladký, lesklý a sladký. Dokonalá ambivalence tvaru, že?

Ready to eat kvajávu většinou poznáš podle slupky slámově žluté barvy (velké odrůdy mohou být zelené). Do skutečně zralého plodu se vám velmi lehce zaboří prsty. Blatíčko!

Barva dužiny je melounová (platí pro tzv. růžovomasé kvajávy, nicméně některé odrůdy mohou mít dužinu i bílé barvy). Semena přirozeně se vyskytující v dužine se mohou konzumovat také. Jsou solidním zdrojem vlákniny a omega-3 mastných kyselin. Na oko působí kvajáva šťavnatě a sladce voní. Vlastně ne jen na oko!

Kvajáva se pohybuje na chuťovém spektru hrušek, fíku a jahod. Některé kousky jsou výrazně sladké, jiné zase sladkokyselé. Celkový dojem už necháme čistě na vaší představivosti!

Vyzkoumali jsme, že kvajáva obsahuje 5x více vitamínu C než běžné citrusy. Kromě toho obsahuje vysoký podíl vápníku a vitamínu A, B, E, fosforu, hořčíku a železa. Z minerálů v ní najdeš nejvíce draslíku. Ze stopových prvků ti prozradíme měď, zinek a mangan. 

Gastronomické okénko

Jako každé exotické ovoce, i kvajáva je nejlepší zasyrova. Na takové to domácí žvýkání. Skvěle bude ovšem vynikat i v salátech. Pro fajnšmekry (a milionáře) doporučíme cold-pressed šťávu. 

Hojně se používá při přípravě dezertů, zejména pak raw krémů. Díky pektinu můžete také vyzkoušet vytvořit kvajávovou marmeládu, sirup nebo základ pro glazování (masa třeba, že).

TIP: Co takhle zkusit vytvořit vlastní míchaný drink s kvajávou? Kvajávový daiquiri? Nebo virigin kvajávovou ledovou tříšť pro slabší povahy? Každopádně i fresh nebo smoothie z kvajávy jsou báječné. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Čerstvé tropické ovoce
Plodina: Ovoce
Zpracování: Čerstvé
Země původu: Indonésie

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
1x
4
1x
3
1x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole: