Virunga Mango medové 0,3 - 0,5kg

Novinka Tip
Značka: Virunga
199 Kč / ks 173 Kč bez DPH
Odesíláme od pondělí do středy

Virunga medové mango to je orgasmus chutí!

Pokud zrovna nejste Zikmund a nedrandíte tatrovkou od Afriky po Indii, je tohle k zbláznění sladké mango z ugandských plantáží pokladem, který jen tak nenajdete. Chutí připomíná vstup do rajské zahrady, v pozadí s jemnou esencí lotosových květů. Ochutnat a zemřít. 

V závislosti na ročním období vozíme dva druhy manga – zelené a červené. Oba jsou bezva, pošleme vám to, které bude zrovna skladem.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Ochutnejte naše voňavé čerstvé organic medové mango.

Znáte někoho, komu by nechutnalo mango? My taky ne! A naše mango je totální láska. Sladší božkost jste nikdy nejedli. Přísaháme, čestný ugandský.

Mango rovná se plod mangovníku indického (Mangifera indica). Patří do stejné čeledi jako kešu a pistácie. Původní oblast výskytu byla ve východní Asii (jižní svahy Himálají). V Indii se třeba mango kultivuje již po 4000 let a pro místní má posvátné schopnosti. Dnes najdete mangovníkové háje ve všech tropických oblastech a některých subtropech. Obchodně se jedná o 2. nejdůležitější ovocný kultivar současnosti hned po banánech.

Rozmanitost manga nemá hranice. Jenom v Indii byste našli přes 1000 odrůd. To je možná taky důvod, proč každé mango, které jste kdy měli, vypadalo, vonělo a chutnalo prostě jinak. Od 300 g až po 2 kg kopačáky tvaru šišky, oválu, srdce či ledviny. Od zelené, žluté, oranžové, přes červenou, tmavěčervenou až červenofialovou. Ach ta příroda!

Hlavním znakem zralosti je primárně vůně a určitá míra měkkosti a poddajnosti. Na dotek působí mango tak nějak kožovitě. Po rozkrojení nacházíte světležlutou až oranžovou dužinu. Ta může být více vláknitá a nebo jako totální šťáva. Dimenze dokonalosti! Lahodně sladká chuť se částečně střídá s nakyslými tóny (podobně jako u některých druhů jablek). Někdy nám Evropanům vadí mírná příměs pryskyřice, která je naopak u mangoznalců velmi ceněna.

V komerčním prodeji se stává, že manga se často sklízejí v polozralém stavu a přepravují se měsíc na kontejneru. Je to primárně kvůli vyšší výnosnosti, a to i za cenu snížení chuti a kvality. My trháme manga zralá, přímo ze stromu.

Mango má vysoký obsah betakarotenu (oranžová barva). Dále obsahují vitamíny skupiny B, C a E. Z minerálních látek je to vápník, železo, draslík, hořčík a měď. Dužina manga zklidňuje žaludeční a střevní výstelku a působí preventivně proti zácpě. Sladkost manga v kombinaci s fytochemikáliemi může pomoct i s poruchami spánkového cyklu. Říká se, že pokud si s něčím nevíte rady, dejte si mango a vyspěte se na to. Vaše intuice chytne druhý dech. Problem solved!

Gastronomické okénko

Manga milujeme hlavně čerstvá (a mírně vychlazená). Kombinujeme je s radostí v salátech nebo dezertech. Sorbety, dřeně, marmelády, smoothie (ochutnat a zemřít!), raw dorty, mangové bublaniny… Bože! Hojně se používá také na výrobu čatní nebo pyréček (v případě čatní nám nevadí lehká nezralost dužiny, aby to hezky křupalo, že). Je nedílnou součástí asijské kuchyně. Skvěle se hodí v kombinaci s masem či rybou (ve formě salsy) nebo jako přísada do kari.

TIP: Vytvořte si doma jednoduchou salsu smícháním na drobno nakrájeného manga, cibule, chilli, limetkové šťávy, soli a pepře. Zbytek mangového masa můžete rozmixovat spolu se šťávou z limetek, naředit v salsa směsi a vytvořit čatní s mangovými kousky. Podávejte třeba k masu nebo jackfruit wrapu. Mangová zmrzlina také nemá konkurenci.

Mango

Nejoblíbenější ovoce na světě. Dovážíme několik druhů dle sezóny. Podle barvy se tentokrát nelze orientovat, i zelené mango může být uvnitř zralé. Chuť může být dle odrůdy sladká i lehce kyselá. Spolehlivým ukazatelem zralosti je měkkost. Pokud si nejste měkkostí jisti, ale na slupce se již začínají objevovat tmavě hnědé skvrny, je čas ho zkonzumovat.

Manga nejsou nijak chemicky ošetřena a u některých druhů, se stejně tak jako je to charakteristické pro jablka, mohou v mangu připadne vyskytnout červi. Pokud z toho radost nemáte, mango Vám rádi vyměníme.

Ochutnejte mangový džem, je vynikající do jogurtu nebo na palačinky. My ho používáme do kysaných mléčných výrobků k výrobě lassi, v kombinaci s džemem z dračího ovoce Vám výsledné barvy doslova učarují.

Doplňkové parametry

Kategorie: Exotické ovoce
Plodina: Ovoce
Země původu: Indonésie
Zpracování: Čerstvé
Trvanlivost: určeno k okamžité spotřebě

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: