Virunga Ananas 1,4 - 1,6 kg
Související produkty
Detailní popis produktu
ANANAS OD FARMÁŘŮ Z UGANDY
Naši šikovní ugandští farmáři sklízí ananas zcela čerstvý a poté ho posílají nejrychlejší leteckou dopravou přímo k nám. Díky tomu je jeho chuť perfektní.
Traduje se, že v Ugandě rostou nejlepší ananasy na světě. Je to proto, že ugandská půda je neskutečně úrodná, země je obehnaná majestátními horami, které udržují perfektní vláhu od nedalekého moře a ananasům se tak dokonale daří. Navíc místní farmáři na každém keříku ponechávají jeden až maximálně dva kusy, které si tak z rostlinky vyzobou veškerou vodu a výživu. Díky tomu jsou neskutečně sladké a šťavnaté.
Pěstují se tradičním způsobem, bez jakýkoli chemikálií či mechanických postupů. Své jedinečnosti vděčí láskyplné lidské práci a postupům pěstování, které jsou prověřené generacemi.
Ananasy prodáváme bez jejich listové kštice kvůli vysoké váze a ceně za přepravu. Dodáváme původní nešlechtěné odrůdy, žlutou a namodrale zelenou.
KDY KONZUMOVAT
Ananas trháme ve sklizňové zralosti. Dovážíme ho bleskově letecky k nám do skladu a trvá přibližně 8 až 12 dní než se dostane, od utržení v Ugandě, k vám na stůl. Pokud při stisku v dlaních pruží a při pokojové teplotě voní, tak je ten pravý čas pro jeho konzumaci. Pokud ho necháte v této konzumní zralosti déle, mohl by se začít kazit. Občas najdete v dužině tmavší drobná místa, která nejsou žlutá, je to ale přirozené a nemusíte se toho obávat. Ananas sládne odspodu a podle Uganďanů je vhodné ho před konzumací otočit ho o 180 °, tedy "vzhůru nohama", aby se sladká šťáva dostala do celého ananasu.
ANANAS A ZDRAVÍ
Ananas obsahuje průměrně 86 % vody, draslík, vápník, sodík, měď, železo a samozřejmě spoustu vitamínů (C + B6 a další). Nachází se v něm i množství organických kyselin, biotin a asi nejznámější bromelin, který má protizánětlivé účinky. Je skvělým pomocníkem při dietě díky vysokému obsahu vody a malému množství kalorií, při posílení imunity a obranyschopnosti organismu a pomůže i k dobrému trávení.
JAK CO NEJLÉPE OLOUPAT ANANAS
Způsobů jak oloupat ananas je mnoho. My vám poradíme ten nejjednodušší. Položte ananas na bok na prkénko. Pomocí ostrého nože odřízněte vrchní korunku zhruba s 1 cm ananasu. Stejně tak postupujte i se spodní stranou. Poté si ananas postavte. Začněte odřezávat slupku ze stran od vrchu ke spodku. Neodstraňujte „černá oka” když okrajujete slupku, jinak přijdete o příliš mnoho dobré dužiny. Oka vyřízněte až poté. Střed v ananasu ponechejte. Oproti těm běžně dostupným je krásně měkký, šťavnatý a sladký.
GASTRONOMICKÉ OKÉNKO
Ananas využijete prakticky do čehokoliv. Do smoothie, na flambování, na gril a k fermentování. V syrové podobě je ale samozřejmě nejzdravější, protože si zachovává všechny biologicky dostupné látky.
Tip: Ananasové slupky nevyhazujte. Vyvařte je ve vodě po dobu cca 20 minut, vývar zchlaďte, případně doslaďte medem nebo třtinovým cukrem. Vznikne vám perfektní osvěžující ananasový džus bez jediné chemikálie. Tip: Přidáte-li i špetku zázvoru nebo limetky, docílíte báječné chuti.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Exotické ovoce |
---|---|
Hmotnost: | 2 kg |
Plodina: | Ovoce |
Země původu: | Uganda |
Zpracování: | Čerstvé |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.