Virunga Jackfruit
Související produkty
Detailní popis produktu
JACKFRUIT OD FARMÁŘŮ Z UGANDY
Jackfruit je fascinující ovoce. Je to největší ovoce na světě pěstované na stromě. Plody rostou přímo na kmeni stromu a stromu trvá pět až sedm let, než začne plodit ovoce. Vzrostlý strom dává 150 až 200 plodů ročně. Jackfruity mívají obvykle kolem 10 kg, některé kousky ale dorůstají i do váhy 30 kg.
Podle dochovaných zdrojů víme, že jackfruit byl významnou součástí indické kultury. První pokusy o jeho kultivaci proběhly již před 6 000 lety. Dnes představuje jackfuit národní ovoce Bangladéše a Indonésie. A také největší jedlý plod na světě vůbec.
Jackfruit dovážíme od drobných farmářů z Ugandy. Je pěstován organickým způsobem a při jeho pěstování farmáři využívají postupy a znalosti děděné z generace na generaci. Jackfruitové stromy rostou po celé Ugandě, v centru měst v parku nebo za každým domem.
Jackfruit se sklízí zatočením a prudkým škubnutím. Poté se podle velikosti buď hází dolů do deky, kterou drží farmáři. Pokud je jackfruit velký, tak se dolů na zem spouští po provazu. Nikdy nepadá sám od sebe, takže se nemusíte při procházce pod stromy bát, že vám spadne na hlavu.
KDY KONZUMOVAT
Kůra nezralého jackfuitu je zelená, tvrdá a nepruží. V tomto případě je třeba nechat jackfuit při pokojové teplotě dozrát. Pokud stále váháte ohledně zralosti, udělejte před jeho úplným rozkrojením malý test. Na druhém konci od stopky udělejte do jackfuitu menší okénko a zkontrolujte zralost. Pokud je plod nezralý, okénko zakryjte a nechte ho dozrát. Průběžně kontrolujte zralost. Jakmile je kůra měkká na dotek, zabarvená (hnědé flíčky) a pruží, ovoce je vhodné ke konzumaci. Dužina by měla být zbarvená, šťavnatá a ne hořká.
JAK NEJLÉPE OLOUPAT JACKFRUIT
Jackfruit rozřízněte podélně ostrým nožem. Uvnitř najdete dužinu ve formě kapsiček, trojúhelníků, které je třeba vyloupnout a očistit od jemných úponů. Jackfruit obsahuje latex, který lepí. Je třeba dávat při krájení pozor. Pokud vám latex zůstane na rukou a noži, omyjte je jedlým olejem nebo použijte při krájení rukavice.
PROČ SI VYBRAT JACKFRUIT
Jackfruit voní jako ananasy a banány. Chuť připomíná mango meloun a banán dohromady. Uvnitř každého dílku jakcfruitu je semeno o velikosti datle. Ta jsou jedlá, ale ne za syrova. Je třeba je upražit nebo uvařit. Jsou bohatá na škrob, bílkoviny i minerály. Považují se za afrodisiakum.
Jackfruit je nutričně srovnatelný s banány. V jeho dužině najdete draslík, hořčík, mangan, železo, vitamín C, A a B. Semínka uvnitř plodu jsou bohatá na škrob, bílkoviny a minerály. Proto by byla škoda je nevyužít.
GASTRONOMICKÉ OKÉNKO
Jackfruit je nejchutnější čerstvý a za syrova. Skvěle ho ale využijete také do salátů, sladkých i slaných pokrmů a džemů. Vegetariáni a vegani určitě ocení, že jackfruit je vynikající veganská variace masa. Třeba takové jackfruitové burgery, jackfruit karbanátky, tacos, burger jsou nepřekonatelné.
TIP: Semena určitě nevyhazujte. Zkuste si je upéct podobně jako kaštany (dokonce i chuť je jim velmi blízká). Pokud dužinu jackfruitu nestihnete zkonzumovat ihned, zamrazte ji v uzavíratelném sáčku nebo ji dejte do sušičky ovoce a udělejte si raw chipsy.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Exotické ovoce |
---|---|
Plodina: | Ovoce |
Země původu: | Uganda |
Zpracování: | Čerstvé |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.