Virunga Avokádo 0,4 - 0,6 kg
Detailní popis produktu
AVOKÁDO OD FARMÁŘŮ Z UGANDY
Ugandské avokádo patří mezi nejmáslovější avokáda s jemnou oříškovou chutí. Avokádo pěstují farmáři organickým způsobem na svých polích a sadech i po řadu generací. Při jejich pěstování nepoužívají farmáři žádné chemické ošetření.
KDY KONZUMOVAT
Avokáda dovážíme v tzv. sklizňové zralosti, aby se během bleskové letecké přepravy neotlačilo a dorazilo v co nejvyšší kvalitě. Je zralé, ale může být na omak tvrdší a potřebuje nechat dojít do tzv. konzumní zralosti. Pokud rozkrojíte avokádo, které je tvrdé, bude hořké. Měkkost avokáda zjistíte tak, že ho vezmete do dlaní a posoudíte jeho pružnost. Touto technikou nepoškodíte dužinu. Nemačkejte ho prsty ani s ním neklepejte, začalo by se kazit od pecky. Zralé avokádo je jemně měkké pod stiskem. Na řezu je pak krásně barevné, přechází od slupky k pecce od světle zelené až do žluté.
Tip: Nezkonzumovali jste avokádo celé? Nevadí, pokapejte dno misky citronem případně limetkou a položte avokádo řezem dolů. Doporučujeme zkonzumovat druhý den. Pokud chcete avokádo uchovat déle, dejte jej do chladničky, ale počítejte s tím, že chuť tím trochu utrpí a nebude tak výrazná.
PROČ SI VYBRAT AVOKÁDO
Avokádo je bohatým zdrojem minerálních látek, draslíku, mědi, hořčíku, fosforu, vitamínu C, E, K, H, B3 a B5. Dužina obsahuje jen mizivé množství cukru, což je na ovoce nezvyklé. Množstvím tuku se podobá olivovému oleji. Máslová konzistence je snadno stravitelná a přijatelná pro střeva. Avokádo ocení ho nadšení sportovci a vyčerpané maminky na mateřské dovolené.
NEZAPOMÍNEJTE NA PECKY
Avokádová pecka je podle tradiční africké medicíny považována za superfoods. Nejlepší cesta, jak ji zpracovat, je rozříznout pecku na čtyři části a poté je dát do výkonného mixéru, který je rozdrtí na prášek. Ten se díky hořké chuti hodí jako zdravý doplněk do nejrůznějších kaší a smoothie. Z pecky si můžete také vypěstovat pokojovou rostlinku. Do pecky ze tří stran zapíchněte párátko a položte ji do vody tak, aby se jeho spodní část vody dotýkala. Případně pecku rovnou zasaďte do květináče s hlínou a čile zalévejte.
GASTRONOMICKÉ OKÉNKO
Krémově máslová konzistence umožňuje využít avokádo na mnoho způsobů. Můžete jej roztírat, mixovat, krájet na kousky, vydlabávat. Mezi nejrozšířenější pokrmy z avokáda se řadí světoznámé guacamole. Výborný je ale i avokádový toast s vajíčkem, avokádo-čokoládová pěna nebo jako přísada do sushi. Tenhle ugandský zázrak se hodí ale i na spoustu jiných lahůdek. Můžete z něj vyrobit majonézu, dip k masu, nevšední zmrzlinu, nebo ho také přimíchat do smoothie.
Tip: Vyzkoušejte také zdravé avokádové mléko. Avokádovou dužinu jednoduše smíchejte s oblíbeným mlékem, kravským či rostlinným, dle chuti přidejte špetku třtinového cukru nebo medu a rozmixujte. Uchovávejte v chladu.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Exotické ovoce |
---|---|
Hmotnost: | 0.6 kg |
Plodina: | Ovoce |
Země původu: | Uganda |
Zpracování: | Čerstvé |
Odpovědět