Virunga koření Kurkuma mletá 50 g

89 Kč / ks 77 Kč bez DPH
Skladem

Kurkuma –  Sušený kořen podobný zázvoru. Patřící do stejné čeledi. Má silné protizánětlivé účinky,  slouží jako silný antioxidant a  posiluje imunitu. Jídlu dodá krásně žlutou barvu. Vyplatí se zařadit do kuchyně! Zkuste třeba žlutou rýži a nebo super zdravé žluté mléko kurkuma latté!

Detailní informace

Detailní popis produktu

SUŠENÁ KURKUMA OD FARMÁŘŮ ZE ZANZIBARU

Kurkumu pěstují, ručně sklízí a melou na prášek naši drobní farmáři na Zanzibaru. Při jejím pěstování nepoužívají farmáři žádné chemické látky. Kurkuma je organické kvality a pěstována a sklízena na základě postupů předávaných z generace na generaci. Kurkuma je kořen rostliny kurkumovníku dlouhého. Na první pohled byste si kurkumový oddenek mohli splést se zázvorem, ale pokud byste oddenek rozkrojili, měli byste jasno. Na rozdíl od zázvoru je kurkuma jasně oranžová. Může za to barvivo kurkumin, které se využívá pro dodání barvy různým pokrmům nejčastěji asijské kuchyně. 

KDY KONZUMOVAT

Naše kurkuma není chemicky ošetřena. Datum spotřeby je uvedeno na balení. Kurkumu uchovávejte na suchém místě.  

PROČ SI VYBRAT KURKUMU

Zázračné účinky kurkumy objevila již před stovkami let čínská a ajurvédská medicína a dodnes se s kurkumou v tradičním léčitelství setkáte. Kurkuma je ceněna hlavně pro své silné protizánětlivé účinky, slouží jako významný antioxidant a posiluje imunitu. Stejně jako zázvor či skořice prohřívá organismus. Obsahuje také velké množství antioxidantů.Obsahuje velké množství vitamínů C, E a 5 % éterického oleje, jehož hlavní složky jsou sabinen, felandren a žluté barvivo kurkumin. Velkou výhodou kurkumy je, že ji můžete konzumovat denně. Kurkumu pěstují a ručně sklízí naši drobní farmáři v Ugandě.

Kurkuma obsahuje složku zvanou kurkumin, který působí protizánětlivě a proti alergiím. Příznivě působí na zažívací systém, pomáhá při bolestech břicha a jater, při nechutenství a poruchách menstruačního cyklu. Snižuje také krevní tlak a hladinu cholesterolu.   

Kurkumin obsažený v kurkumě se jen velmi omezeně vstřebává do krve. Pro posílení účinků kurkumy na organismus se doporučuje konzumovat kurkumu společně s pepřem, který vstřebávání do organismu výrazně podpoří..

Oddenek kurkumy obsahuje až 5 % éterického oleje a velké množství škrobu. Chuť kurkumy je velmi intenzivní a je lehce nahořsklá a pepřovitá.

GASTRONOMICKÉ OKÉNKO

Kurkuma jídlu dodá krásně žlutou barvu. Vyplatí se zařadit do kuchyně! Přidává se například do curry pokrmů, k bramborám, masu a k rýžovo-zeleninovým směsím.

Tip: Zkuste zdravé žluté mléko kurkuma latté! Kořen kurkumy použijeme obdobně jako zázvor. Oloupeme slupku, nastrouháme a povaříme v mléce (můžete použít i rostlinné). Můžete osladit medem. Společně se zázvorem můžeme z nastrouhané kurkumy připravit vynikající kurkumový čaj.  

Kurkuma latté - Ingredience

  • 1/2 šálku mandlového mléka (nebo kokosového mléka) nebo kravské, ale pokud chceme pít opravdu zdravý nápoj, nedoporučuje se
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička sypané kurkumy
  • 1 špetka černého pepře
  • 1 lžička medu

Zahřejte mléko v hrnci a přidejte kurkumu, zázvor, skořici a med. Nechte mléko prohřívat při nízké teplotě tak dlouho, dokud se nezbarví do krásně oranžové barvy. Pak nalijte do šálku, poprašte špetkou pepře a navrch dejte lžíci napěněného mléka, případně ušlehané smetany. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Koření
Hmotnost: 0.05 kg
Trvanlivost: Datum spotřeby uvedeno na balení
Země původu: Zanzibar
Zpracování: Sušené
Hmotnost: 50 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: