Virunga Chilli papričky čerstvé piri piri

Skladem
Značka: Virunga
90 Kč / balení po 100 g 78 Kč bez DPH
Skladem

Piri piri neboli Africké ptačí oko. Pod tímto označením se schovává drobná, ale velmi pálivá chilli paprička z Ugandy. Přidávejte jen po troškách a hlavně si potom prosím Vás umyjte ruce, ať si s tím nesáhnete do očí... nebo někam jinam.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Africké ptačí oko (Africain Birds Eye) nebo piri piri. Pokud jste milovníky ostrých jídel, tak máte jedinečnou šanci vyzkoušet dokonalou a pravou ugandskou ostrost

Tyto malé papričky, kultivar rodu Capsicum chinense, mají dosah pálivosti 50 000–175 000 SHU. V jazyce Afriky je můžete potkat jako pili pili (Kongo) či peri peri (Malawi). Jako divoká plodina roste v řadě afrických zemí jako např. Angole, Ugandě, Malawi, Jihoafrické republice, Ghaně, Nigérií, Zambií, či Zimbabwe, 


Zdraví

Hlavní složkou papriček je kapsaicin, který je odpovědný nejenom za jejich červenou barvu, ale hlavně za jejich jedinečnou ostrou chuť i za pozitivní účinky na zdraví. Kapsaicin má silné antioxidační účinky a jeho působení na tkáně vyvolává pocity pálení. V malém množství pozitivně ovlivňuje trávení a zažívání. Prohřeje organismus a povzbudí jeho funkce. 

Papričky obsahují také vitamíny, a i když je jejich množství menší a chilli papriček nemůžete tolik sníst, stojí za to si je připomenout. Najdeme v nich vitamín A, B6, K1, draslík a měď. 

Kapsaicin při konzumaci vyvolává pálení; pokud jíte chilli papričky v rozumné míře, jejich přínos pro zdraví je pozitivní. 


Gastronomické okénko

V kuchyni se použití africké chilli papričce meze nekladou. Lze je přidat do jakéhokoli pokrmu, dokonce i sladkých jídel. Jen musíte chilli opravdu milovat.

V africké a portugalské kultuře se piri piri často používá v marinádě s následující variacemi: piri piri, cibule, česnek, černý pepř, sůl, citronová kůra nebo citronová šťáva, bazalka, bobkový list, estragon, oregano, pimento a paprika. Zkuste si i vy u vás doma vykouzlit piri piri marinádu. 

Pamatujte ale! Čím více budete ředit marinádu neutrální složkou (vodou), tím méně koncentrované pálivé chuti dosáhnete. 

 

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Koření
Plodina: Koření
Země původu: Uganda
Zpracování: Čerstvé

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: