Chilli papričky (piri piri)

Kód: 818
46 Kč / balení po 100g 40 Kč bez DPH
Skladem

Papričky ostré jak bajonety ugandských celníků.

Přidávejte jen po troškách a hlavně si potom prosim vás umyjte ruce, ať si s tím nesáhnete do očí... nebo někam jinam.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Africké ptačí oko nebo také piri piri – jedná se o pidi papričku, kultivar rodu Capsicum chinense s dosahem pálivosti 50 000–175 000 SHU. V jazyce Afriky jej můžete potkat jako pili pili (Kongo) či peri peri (Malawi). Jako divoká plodina roste v Angole, Ugandě, Malawi, Jihoafrické republice, Ghaně, Nigérií, Zambií, Zimbabwe, Mosambiku, v tropických lesích jižního Súdánu a na vysočině Etiopie.

Když Portugalsko kolonizovalo v 15. století východní pobřeží Afriky, byla to právě piri piri, kterou ze svých cest do Evropy přivezli. Odtud se kultivovala do podoby omáčky (či marinády) a stala se velmi populární kořenící směsí s citrusově zemitými prvky, která je součástí africko-portugalské kuchyně.

Dnes je chilli považováno za funkční superpotravinu, a to zejména kvůli látce obsažené – kapsaicin. Portugalci dodnes věří, že mimo jiné zvyšuje sexuální libido. Ne nadarmo se přezdívá omáčka piri piri portugalskou viagrou.

Gastronomické okénko

V africké a portugalské kultuře se piri piri často používá v marinádě s následující variacemi: piri piri, cibule, česnek, černý pepř, sůl, citronová kůra nebo citronová šťáva, bazalka, bobkový list, estragon, oregano, pimento a paprika. Zkuste si i vy u vás doma vykouzlit piri piri marinádu. 

Pamatujte ale! Čím více budete ředit marinádu neutrální složkou (vodou), tím méně koncentrované pálivé chuti dosáhnete.

TIP: Co vidíš? Kuře? Tak vidíš. Na nedělní oběd si tak upečte piri piri kuře, které je proslulé v portugalských končinách.

Doplňkové parametry

Kategorie: Koření, koření čerstvé Uganda
Hmotnost: 0.1 kg
Plodina: koření
Země původu: Uganda
Zpracování: čerstvé
Trvanlivost: určeno k okamžité spotřebě

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: