Čerstvý kakaový lusk

Kód: 411
154 Kč / ks cca 600 g 134 Kč bez DPH
Skladem

Ujíždíš na čokoládě? Zkus čerstvé kakao z Ugandy. Kakaové plody jsou ořechy stromu Theobroma cacao a mají vysoký podíl antioxidantů, vitamínů a minerálů. Vyrob si domácí kakao, je to pecka, která chutná a nabije tě energií. Plod rozkroj v polovině, bílou dužinu sněz nebo plody omyj a nech je usušit na topení či v sušičce. Až budou tvrdé, uvnitř najdeš vynikající domácí kakao na rozemletí nebo mňamku rovnou k snědku.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Jsi čokoholik? V tom případě jsi na správné adrese. Představujeme ti Theobroma cacao, plod kakaovníku ve své čerstvé podobě. 

Mimochodem, Theobroma cacao je systémové pojmenování plodiny kakovníku po věhlasném švédském přírodovědci 18.století – Carlu Linnéovi. Theobroma doslovně znamená „pokrm bohů“. Takže kakao je boží jako!

Historicky se jedná o jeden z nejdůležtějších obchodních artiklů z dob, kdy Země byla ještě placatá. Původ kakaovníku se pravděpodobně váže k oblasti Jižní Ameriky. Odtud postupně putoval s Mayskou civilizací na sever, do zemí Střední Ameriky. Později pak s Toltéky a Aztéky do Mexika. Mexičtí Indiáni nazývali kakaovník cacauatl. Proč tomu asi říkáme kakao, že?

Kakaový nápoj byl v době předkolumbovské něco jako láhev Dom Pérignon Vintage. Obvykle se servíroval ve zlatě, šlehaný s vanilkou a kořením. Byl symbolem luxusu, exkluzivity a bohatství, striktně určen pouze pro krále a jeho šlechtice. Nikdo jiný si jej, logicky, ani dovolit nemohl. Z Ameriky se společně s klukama španělskýma mořeplaveckýma rozšířil do oblasti Indie a Indonésie.

V současné době se kakaové plantáže vyskytují ve velmi limitní geografické zóně – 10° na sever a na jih od rovníku. Téměř třičtvrtě světových plantáží kakaa pak nacházíme v západní Africe.

Botanicky řadíme kakaový bob k ořechům. Chuť nepraženého bobu je hořká. To má své důvody. Kakaový bob je takovou pokladnicí hořčíku, který je naprosto nezbytným minerálem pro biologické pochody, zejména na poli energetického managementu. Kromě hořčíku, kakao obsahuje významné železo, fosfor, draslík a antioxidační flavanoidy.

Osobně neznáme nikoho, kdo by nemiloval čokoládu. Co je na ní tak patologicky přitažlivého? 

Víme o tom, že v kakau se nachází dva specifické přírodní alkaloidy – kofein a theobromin, které jsou známy pro svůj symbolický stimulační účinek. 

Dále tu máme prekurzory serotoninuGABA a tryptofan. Vedou ke zvyšování hladiny serotoninu v mozku. Takže štěstíčko v hlavičce!

Potom anandamid – endogenní kanabinoidní ligand vážící se na informační mozkové receptory. V těle působí jako neuromodulátor nebo neurotransmitter. Česky ve zkratce: Naše vědomí zaplavuje pocit blaha, radosti a štěstí. 

Za zmínku stojí také fenylethylamin, který zvyšuje hladinu dopaminu. Přezdívá se drogou zamilovaných, neboť moduluje emoční stavy, chování a reakce na okolí. Už jste se někdy setkali s nějakým fakticky sympaťákem a bylo vám s ním tak nějak divně krásně? Nebo pak když ten sympaťák nepřišel na druhou schůzku a vy jste v záchvatu sebelítosti zdlábili celou tabulku čokolády na ex a svět byl zase znovu v pořádku? Jo, tak to je přesně ono!

Gastronomické okénko

Pokud nevíš, jak si poradit s našim čerstvým bobem, doporučujeme jej rozkrojit v půlce, očistit od bílé dužiny (tu můžete sníst), plody opláchnout a potom usušit za nízkých teplot (v sušičce, na slunci či topení). Až budou semena tvrdá, uvnitř najdeš vynikající homemade kakao, které můžeš rozemlít na prach nebo strčit rovnou do pusy. 

TIP: Drcené kakaové boby chutnaji výborně ve smoothie. Přidávej je až nakonec. Zprocesuj pouze krátkou pulzací tak, aby si kakao zachovalo drobný tvar a křupavost. Chuťově se skvěle doplňuje s vanilkou. Fresh džus můžeš dokonce vyrobit i z bílé dužniny, stačí rozmixovat a na závěr přidat třeba bílý rum!

Doplňkové parametry

Kategorie: Káva a kakao, ořechy a semínka čerstvé Uganda
Hmotnost: 0.4 kg
Plodina: ořechy a semínka
Země původu: Uganda
Zpracování: čerstvé
Trvanlivost: určeno k okamžité spotřebě

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: