Jaké je naše ovoce

Dokonale zralé organické ovoce Virunga


Dostává se Vám do rukou zralé, chemicky neošetřované tropické ovoce.

Ovoce výborné jedinečné chuti. Naše ovoce chutná přesně tak, jak má chutnat tropické ovoce utržené přímo ze stromu v zemi původu.

Často slýcháme, že je naše ovoce jedinečné, ba přímo úžasné, a že chutná přesně tak, jako třeba na dovolené.

Občas ale slýcháme i názor opačný, že lidem naše ovoce nechutnalo, že jsou banány nezralé, mango kyselé, ananas kyselý a podobně...

Proč to tak je, a jak mohou být názory takto rozdílné?

Ovoce samozřejmě trháme zralé, ale aby přežilo cestu není úplně v konzumní zralosti, ovoce dojde za pár dní. A tak se může stát, že koukáte na zelený banán a říkáte si “A to je jako co tohle?” Nebojte, všechno je v pořádku. Níže Vám popíšeme, kdy je ovoce zralé tak akorát.

Ovoce zraje velmi rychle, sami to znáte, jak rychle dozrávají třeba švestky nebo broskve, s tropickým ovocem je to stejné, i to dozrává velmi rychle. Ovoce trháme o pár dní dříve, než dosáhne konzumní zralosti. A potom záleží na mnoha okolnostech, jak zralé ho nakonec dostanete do rukou. Následuje přeprava na sběrné místo, třídění, balení do krabic, odvoz na letiště, přeprava, přeložení do aut a hurá na trh nebo do skladu. 


Jaké jsou rozdíly mezi běžně dostupným řetězcovým ovocem a tím zralým od nás? 

Běžně dostupné ovoce  

  • Ovoce v obchodní síti. Ovoce určené na pulty, které se netrhá zralé, bývá takzvaně podtržené a často i chemicky ošetřeno. Takto sklizené a uchovávané ovoce nechutná a nikdy nemůže chutnat jako ovoce utržené zralé.

Zralé ovoce 

  • Dodáváme jen ovoce utržené zralé, které má trvanlivost velmi krátkou, ale je šťavnaté a chutné. 

Je na Vás, jaké ovoce si vyberete, musíte ale počítat také s tím, že zralé, chemicky neošetřené ovoce dlouho nevydrží a je nejlepší ho zkonzumovat během pár dní. 

Ovoce je krásné ve své nedokonalosti, případné fleky na slupce, hnědé skvrny na banánech, svraštělá slupka mučenky, měkká guava, malý zázvor a limetky, to jsou znaky organického ovoce, které není vyhnáno hnojivy na velikost, znaky akorát zralého ovoce.


Dokonale zralé, konzumní zralost

Abychom ovoce mohli v pořádku přepravit netrháme ho v konzumní zralosti, nýbrž v takzvané sklizňové zralosti.  Víte například, že banány se vždy trhají zelené? No ano, banány do konzumní zralosti dojdou během pár dní. Stejně tak avokádo, mango i ananas. A jak tedy poznáte, kdy ovoce konzumovat?  Je to jednoduché. Tady je návod, jak se, ke kterému ovoci chovat.


Baby banány

  • Baby banán je zralý, pokud se lehce oddělí od stopky, častokrát sám odpadne.  Je sytě žlutý a na povrchu se místy objeví hnědé zbarvení. Hnědé skvrny na povrchu jsou naprosto přirozené, i takovýto banán je pod slupkou pevný a má stejnou barvu po celém povrchu.
  • Zelený banán nechte v pokojové teplotě dojít. Žlutý banán, který ještě nejde snadno oddělit od stopky má nakyslou chuť (někdo banány v tomto stavu zbožňuje), ale zralý banán je sladký a lahodné chuti.

Náš tip: Pokud jste na trhu, tak si vezměte část banánů, které už jsou žluté (pokud je máme) a část zelených. Dojdou Vám postupně a můžete si je užít na dvakrát. 


Červené banány

  • Červený banán dodáváme zralý, ale ne tak aby utrpěl přepravou, banán je tedy zelený se znatelným nádechem do červena. Takto zralý banán ještě není vhodný ke konzumaci, díky vysokému obsahu škrobu by byl trpký na jazyku.
  • Zralý banán je na omak měkký. Dužina má nádech do oranžova, ale lahodné chuti.

Náš tip: Říká se, že zralý červený banán má chuť po jahodách. No jahody nečekejte, je to stále banán, ale je pravda, že hodně zralý červený banán má z jedné strany chuť po jahodách, kdo nevěří ať to zkusí.

PS: Osobně jsme si toho všimli, když jsme hodně měkký banán rozmixovali v mléce.


Ananas

  • Dodáváme dva druhy ananasů.  Odrůdu žlutou a namodrale zelenou. Oba druhy jsou druhy původní, nejedná se o šlechtěné kultivary. 
  • Ananas dodáváme na omak tuhý.
  • Konzumní zralost poznáme tak, že je ananas na omak pružný a při pokojové teplotě voní.

Náš tip: Ananas uchovávejte nastojato, položený se bude rychleji kazit.

Před konzumací ananas otočte, tak aby směřoval špičkou dolů, ananas sládne odspodu, sladká šťáva se takto dostane i do špičky ananasu kde může mít jinak ananas kyselejší chuť.

Ananas konzumujeme včetně tuhého vnitřku, ten je oproti běžným ananasů rovněž lahodný.

Slupka ananasů není chemicky ošetřena a pokud slupku vyvaříme, získáme ananasový čaj.


Mango

Nejoblíbenější ovoce na světě. Dovážíme několik druhů podle sezóny. Podle barvy se tentokrát nezorientujeme, i zelené mango může být uvnitř zralé a podle typu sladké nebo i lehce nakyslé.

  • Spolehlivým vodítkem zralosti je měkkost. Zralé mango poznáme tak, že je na omak měkké. 
  • Pokud si nejste jisti, zda je již dostatečně měkké, ale na mangu se již začínají objevovat tmavě hnědé skvrny, je čas mango zkonzumovat. 
  • Ne vždy musí být zralé mango sladké, případná lehká kyselost je charakteristická pro některé druhy. Na trzích mango ochutnejte abyste věděli, který druh vybrat.
  • Každý z nás vnímá sladkost a kyselost jinak, pro někoho může být některý druh manga příliš kyselý, pro někoho tak akorát. Každopádně jsou naše manga šťavnatá a plné chuti. 
  • Manga nejsou nijak chemicky ošetřena a u některých druhů, se stejně tak jako je to charakteristické pro jablka, mohou v mangu připadne vyskytnout červi. My říkáme, je to důkaz toho že nebyla použita chemie, pokud z toho radost nemáte, což je pochopitelné, mango Vám rádi vyměníme, nebojte, výskyt červů není častý.

Náš tip: Vyberte si různé druhy manga, dojdou Vám každé trochu jindy, a tak si je víc užijete.

  • Ochutnejte mangový džem, je vynikající do jogurtu nebo třeba na palačinky. My ho používáme do kysaných mléčných výrobků, kde je v kombinaci s džemem z dračího ovoce vynikající a barvy Vám učarují.
  • Rozmixujte část dužniny s mléčným kysaným nápojem a udělejte si Lassie

 Avokádo

  • Jediné zralé avokádo na trhu. Všechna námi dodaná avokáda jsou zralá.
  • Pokud je avokádo tvrdé je třeba jen počkat až změkne.
  • Měkkost nezkoušejte jednotlivými prsty, ale vezmete avokádo do dlaní a zkoumejte jeho pružnost, tím avokádo nepoškodíte jako prsty.
  • Avokádo uchovávejte při pokojové teplotě. Takto uložené avokádo dojde do zralosti ke konzumaci obvykle za 2-5 dní.
  • Zralé avokádo je na řezu krásné barevné, přechází od slupky k pecce od světle zelené až do žluté.
  • Pokud rozkrojíte avokádo, které je tvrdé, bude hořké.

Náš tip:

  • Neklepejte s avokádem, abyste zjistili, zda je uvolněná pecka. Pecka poškodí vnitřek avokáda, a to se začne zevnitř kazit.
  • Nezkonzumovali jste avokádo celé? Nevadí, pokapejte dno misky citronem případně limetkou a položte avokádo řezem dolů. Doporučujeme zkonzumovat druhý den.
  • Pokud chcete avokádo uchovat déle, dejte jej do chladničky, ale počítejte s tím, že chuť avokáda tím trochu utrpí a nebude tak výrazná.

Mučenka

  • Dodáváme jen zralé mučenky.
  • Pro někoho jsou sladké, ale většina z nás je má za kyselé. Kyselost jako u citronu ale nečekejte, zato výbornou a výraznou chuť ano.
  • Když se mučenka začne scvrkávat je o něco sladší a stále výborná, slupka mučenku chrání před ztrátou vody

Papaya

  • Naše papaya je zralá, když je celá oranžová a na omak měkká. Když se na papáje začnou objevovat části, které se jakoby propadají, je to známka, že je papája přezrálá a je nejvyšší čas ji zkonzumovat.
  • Papáju můžete konzumovat i lehce zelenou, ale chuť není tak výrazná.
  • Nezralá papája se dá používat do salátů.

Guava

  • Dodávame dva druhy, Guava z Indonésie je uvnitř sytě růžová a chuť je sladší, než je tomu u guavy z Ugandy. Ugandská odrůda je uvnitř světlounce žlutá, konzistence je tužší. 
  • Obecně platí, že guava je zralá, pokud je na omak dost měkká, přirovnali bychom měkkost ke zralému rajčeti. U zralé guavy se barva mění ze, světle zelené do světle okrové barvy.

Přejeme vám dobrou chuť!