Jaké je naše ovoce

nove_logo

 

Děkujeme Vám za podporu!

Díky ní se můžeme zabývat smysluplnou prací, farmáři mohou pěstovat své plody organicky, mají je komu prodat za férové ceny a Vy si můžete pochutnat na zralém ovoci pěstovaném bez chemie, s respektem k lidem i přírodě.

Pro dokonalý požitek z našich produktů Vám posíláme pár tipů a triků, jak ovoce skladovat, co od něj můžete očekávat a kdy ho zpracovat, abyste si užili co nejlepší chuť.

 

Naše ovoce

Dostává se Vám do rukou organicky pěstované ovoce. Je krásné ve své nedokonalosti, hnědé skvrny na banánech, svraštělá slupka mučenky, měkká guava, drobný zázvor a limetky, to vše jsou znaky organického ovoce, které není vyhnáno průmyslovými hnojivy. Je šťavnaté a plné chuti.

Jak se liší od běžně dostupného ovoce? Konvenčního ovoce, určené na pulty obchodních řetězců, se trhá nezralé, bývá tak zvaně podtržené a chemicky se ošetřuje, aby dlouho vydrželo. Takto sklizené a uchované ovoce nechutná a nikdy nemůže chutnat jako ovoce, které dosáhlo sklizňové zralosti.

Naše ovoce se trhá právě v tomto stadiu, kdy mu zbývá pouze několik dní k dosažení konzumní zralosti. Díky tomu je schopno zvládnout přepravu a poté stačí nechat ho dojít doma či v kanceláři při pokojové teplotě. A ve správný čas si užít jeho jedinečnou a pravou chuť.

 

Jak poznám ovoce vhodné ke konzumaci?

Ananas

Dodáváme původní nešlechtěné odrůdy, žlutou a namodrale zelenou. Uchovávejte ananas nastojato. Konzumní zralost je patrná tak, že je na omak pružný a při pokojové teplotě voní. Oproti šlechtěným ananasům lze konzumovat i tužší vnitřek, který je rovněž lahodný, a ze slupky lze uvařit ananasový čaj.

Ananas sládne odspodu, před konzumací je vhodné otočit ho o 180 °, aby se sladká šťáva dostala do celého ananasu.

Baby banány

Banány se vždy trhají zelené. Zelený banán nechte v pokojové teplotě dojít do sytě žluté barvy, občasné hnědé skvrny na slupce nevadí. Je zralý, pokud se lehce oddělí od stopky, častokrát sám odpadne. Někdo si ho raději vychutná dříve, kdy ještě není dokonale sladký.

Červený banán

Zralý červený banán je na omak měkký a dužina má nádech do oranžova. Říká se, že má chuť po jahodách. No, jahody nečekejte, je to stále banán, ale lehký jahodový nádech zaznamenat lze. Osobně jsme si toho všimli, když jsme hodně měkký banán rozmixovali v mléce.

Mango

Nejoblíbenější ovoce na světě. Dovážíme několik druhů dle sezóny. Podle barvy se tentokrát nelze orientovat, i zelené mango může být uvnitř zralé. Chuť může být dle odrůdy sladká i lehce kyselá. Spolehlivým ukazatelem zralosti je měkkost. Pokud si nejste měkkostí jisti, ale na slupce se již začínají objevovat tmavě hnědé skvrny, je čas ho zkonzumovat.

Manga nejsou nijak chemicky ošetřena a u některých druhů, se stejně tak jako je to charakteristické pro jablka, mohou v mangu připadne vyskytnout červi. Pokud z toho radost nemáte, mango Vám rádi vyměníme.

Ochutnejte mangový džem, je vynikající do jogurtu nebo na palačinky. My ho používáme do kysaných mléčných výrobků k výrobě lassi, v kombinaci s džemem z dračího ovoce Vám výsledné barvy doslova učarují.

Avokádo

Pokud rozkrojíte avokádo, které je tvrdé, bude hořké. Měkkost avokáda zjistíte tak, že ho vezmete do dlaní a posoudíte jeho pružnost. Touto technikou nepoškodíte dužinu. Nemačkejte ho prsty ani s ním neklepejte, začalo by se kazit od pecky. Zralé avokádo je na řezu krásně barevné, přechází od slupky k pecce od světle zelené až do žluté.

Nezkonzumovali jste avokádo celé? Nevadí, pokapejte dno misky citronem případně limetkou a položte avokádo řezem dolů.  Doporučujeme zkonzumovat druhý den. Pokud chcete avokádo uchovat déle, dejte jej do chladničky, ale počítejte s tím, že chuť tím trochu utrpí a nebude tak výrazná.

Mučenka

Má sladkou a lehce kyselou chuť, což z ní dělá skvělé osvěžující ovoce do smoothie, kaší a jogurtů. Když se mučenka začne scvrkávat, je o něco sladší a stále výborná, slupka mučenku pouze chrání před ztrátou vody.

Papaya

Naše papaya je zralá, když je celá oranžová a na omak měkká. Když se na ní začnou objevovat části, které se propadají, je to známka, že už je přezrálá a je nejvyšší čas na konzumaci.

Papáju můžete konzumovat i lehce zelenou, ale chuť není tak výrazná, lze ji použít např. do salátů.

Guava

Dodáváme dva druhy. Guava z Indonésie je uvnitř sytě růžová a chuť je sladší, než je tomu u guavy z Ugandy. Ugandská odrůda je uvnitř světlounce žlutá, konzistence je tužší. Konzumační zralost poznáme tak, že je na omak dost měkká jako zralé rajče a barva se mění ze, světle zelené do světle okrové.

 

Přejeme Vám dobrou chuť!

Tým Virunga