Vývar s avokádem

Už jste zkoušeli kombinaci avokáda a vývaru? Ne?! Tak to honem do toho, jelikož je to skvělé a těchto dnech dokonale zahřeje.

Kromě klasického vývaru můžete zkusit takzvaný obložený vývar. Čistý masový či zeleninový vývar doplníme dalšími ingrediencemi. Pokud jako jednu z ingrediencí použijete avokádo, budete chutí vývaru opravdu velice překvapeni a vykouzlíte neobyčejné zdravé jídlo nabité minerály, vitamíny a kolagenem.

Připravili jsme si pro Vás tři druhy vývaru, lze však použít téměř jakékoliv ingredience dle chuti:

Ingredience:

  • vývar masový či zeleninový
  • avokádo
  • kvalitní sůl, pepř či bylinky
  • volitelné ingredience:

1. varianta: ředkvičky, mrkev, červená kapie, vajíčka

2. varianta: mrkev, celer, petržel, brokolice

3. varianta: maso, okurka, pórek, chilli

Postup:

Připravte si kvalitní masový či zeleninový vývar, který lze připravit mnoha způsoby. Ideální je předem si 20 minut na 180 °C v troubě zapéct ingredience na vývar (maso, kosti, zelenina). Následně je zalijeme vodou (asi 1,5 litru na 900 g kostí a masa či 800 g zeleniny), přidáme lžíci octa, dva bobkové listy, pár kuliček pepře a nového koření. Toto je základ, samozřejmě lze využít i další příchutě.

Vše přivedeme k varu, následně stáhneme teplotu a pouze "táhneme" minimálně 6 hodin. Jednodušší variantou je například využití tzv. pomalého hrnce, kde můžeme vývar táhnout i několik dní, ale přes noc nám postačí. Hotový vývar přecedíme přes sítko s plátýnkem. Můžeme ihned zpracovat, případně horký dát do sklenice, nechat vychladnout a skladovat v lednici až týden.

A teď jdeme na obložený vývar. Horký vývar si dáme do misky a obložíme ingrediencemi. Můžeme použít syrovou či blanšírovanou zeleninu, maso obrané z vývaru, nudle, restované žampiony, vařenou kořenovou zeleninu, klíčky, vajíčka vařená, zastřená či volské oko, bylinky čerstvé i sušené, prostě téměř vše co nás napadne. Nakonec dosolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Nezapomeňte do vývaru použít avokádo, je nepřekonatelné!

Doba přípravy: cca 7-12 hodin

Přejeme dobrou chuť!