Voňavý tropický crumble

Na pekáček 20 x 20 cm potřebujete:

200 g ananasu
2 jablka
100 g manga
pár kuliček rybízu či granátového jablíčka
80 g mouky, klidně mix (kokosová, špaldová či jiná celozrnná)
35 g mletých mandlí či ořechů
20 g kokosových chipsů
50 g rozpuštěného másla
1/2 čajové lžičky mleté skořice
1/3 čajové lžičky muškátového oříšku
cukr či sladilo dle chuti
zakysanou smetana

ovoce-na-tropický-crumble-1536x967

Postup:

Ovoce oloupeme, očistíme a nakrájíme na středně velké kousky. Pak ho umístíme do pekáčku. Měli bychom ho mít zhruba do 3/4 výšky pekáčku.

Následně si vyrobíme drobenku. Máslo si necháme rozpouštět. Smícháme mouku, mleté mandle či oříšky, kokosové chipsy, skořici, přistrouháme muškátový oříšek a vše zalijeme rozpuštěným máslem.

Drobenkou pokryjeme ovoce a mírně ji umačkáme. Pečeme do zlatova na 180 °C cca 20-25 minut. Ideálně servírujeme ještě teplé se zakysanou smetanou.

Na vyšší level můžete crumble pozvednout zakápnutím alkoholem do ovoce nebo nahradit zakysanou smetanu zmrzlinou. Pokud máte rádi hodně křupavé, přidejte do drobenky trošku pomletého lněného semínka či vloček.

syrový-tropický-crumble-1536x1018

Doba přípravy: cca 1 hodina

Recept pro nás připravila Zuzana Okonji.