Připravte si na Velikonoce něco speciálního. Náš recept na "mecháč", tedy mechový dort s exotickým ovocem, se právě tak hodí na sváteční velikonoční stůl. Pokud máte již naplánováno něco jiného, nevadí. Tenhle dort je vynikající kdykoliv.
Jaké ingredience potřebujete pro přípravu dortu o průměru 24 cm?
- 400 g mraženého špenátu
- 5 vajec
- 150 g cukru krupice
- 120 ml oleje (slunečnicový / řepkový)
- 350 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
- vanilkový lusk
- zázvor sušený
- limeta, mango, mučenka, červený zanzibanán
- 250 g mascarpone
- 250 g tvaroh tučný
- 250 ml smetany ke šlehání
Jaký je postup přípravy?
- Nejprve si musíme upéct korpus, abych mohl dostatečně vychladnout. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Mražený špenát necháme rozmrznout, a přes sítko z něj velice pečlivě vymačkáme vodu.
- Vejce si oddělíme. Bílky dáme zvlášť a se špetkou soli ušleháme hustý sníh. Ke žloutkům přidáme cukr i olej a metličkou rozmícháme v hustou pěnu. Následně přidáváme i ostatní ingredience s pomalým vmícháváním špenát, šťávu z poloviny limety, kypřící prášek, mouku a nakonec i sníh z bílků.
- Směs nalijeme do připravené formy a pečeme 170 °C asi 40 min, zkoušíme špejlí. Hlídáme, aby nám směs nezačala hnědnout, to nechceme. Případně bychom museli ubrat trochu teplotu a zkontrolovat zda není dort již pečený. Po upečení necháme dort vychladnout.
- Mezitím si můžeme připravit mangový rozvar na potření dortu. Mango si oloupeme a použijeme množství dle velikosti cca ¾ a zbytek si ponecháme na zdobení. K mangu přidáme špetku mletého sušeného zázvoru a pár minut rozvaříme, necháme ochladnout.
- Vše na krém necháme temperovat na pokojovou teplotu. Začneme ušleháním smetany s 1 polévkovou lžící cukru. Poté přidáme semínka z jednoho vanilkového lusku, tvaroh a nakonec zašleháme i mascarpone.
- Po vychladnutí dortu ho jednou prořízneme a poté skrojíme ještě hořejšek dortu, který nahrubo nastrouháme a použijeme jako mechový posyp.
- Nakonec už jen sestavíme dort. Spodní korpus namažeme mangovým rozvarem. Na něj dáme krém, horní korpus, opět namažeme krémem, vymačkáme polovinu mučenky a namažeme vrchní část dortu na krém, přidáme ovoce. Ozdobíme banánem, mučenkou, kousek manga, limetou a úplně na vrch přidáme strouhanou mechovou část.
Doba přípravy: cca 90 minut
Recept pro Vás připravila Zuzana Okonji, Zdravé vaření s láskou
Přejeme krásné Velikonoce!