Velikonoční mechový dort s exotickým ovocem

Připravte si na Velikonoce něco speciálního. Náš recept na "mecháč", tedy mechový dort s exotickým ovocem, se právě tak hodí na sváteční velikonoční stůl. Pokud máte již naplánováno něco jiného, nevadí. Tenhle dort je vynikající kdykoliv. 

Virunga mechový dort s ovocem  z Afriky

Jaké ingredience potřebujete pro přípravu dortu o průměru 24 cm? 

Jaký je postup přípravy? 

  1. Nejprve si musíme upéct korpus, abych mohl dostatečně vychladnout. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Mražený špenát necháme rozmrznout, a přes sítko z něj velice pečlivě vymačkáme vodu.
  2. Vejce si oddělíme. Bílky dáme zvlášť a se špetkou soli ušleháme hustý sníh. Ke žloutkům přidáme cukr i olej a metličkou rozmícháme v hustou pěnu. Následně přidáváme i ostatní ingredience s pomalým vmícháváním špenát, šťávu z poloviny limety, kypřící prášek, mouku a nakonec i sníh z bílků.
  3. Směs nalijeme do připravené formy a pečeme 170 °C asi 40 min, zkoušíme špejlí. Hlídáme, aby nám směs nezačala hnědnout, to nechceme. Případně bychom museli ubrat trochu teplotu a zkontrolovat zda není dort již pečený. Po upečení necháme dort vychladnout.
  4. Mezitím si můžeme připravit mangový rozvar na potření dortu. Mango si oloupeme a použijeme množství dle velikosti cca ¾ a zbytek si ponecháme na zdobení. K mangu přidáme špetku mletého sušeného zázvoru a pár minut rozvaříme, necháme ochladnout.
  5. Vše na krém necháme temperovat na pokojovou teplotu. Začneme ušleháním smetany s 1 polévkovou lžící cukru. Poté přidáme semínka z jednoho vanilkového lusku, tvaroh a nakonec zašleháme i mascarpone.
  6. Po vychladnutí dortu ho jednou prořízneme a poté skrojíme ještě hořejšek dortu, který nahrubo nastrouháme a použijeme jako mechový posyp.
  7. Nakonec už jen sestavíme dort. Spodní korpus namažeme mangovým rozvarem. Na něj dáme krém, horní korpus, opět namažeme krémem, vymačkáme polovinu mučenky a namažeme vrchní část dortu na krém, přidáme ovoce. Ozdobíme banánem, mučenkou, kousek manga, limetou a úplně na vrch přidáme strouhanou mechovou část.

Doba přípravy: cca 90 minut

Recept pro Vás připravila Zuzana Okonji, Zdravé vaření s láskou

Přejeme krásné Velikonoce!

Virunga mechový dort s exotickým ovocem

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení