Zima o obzvlášť Vánoční atmosféra vybízí k přípravě zahřívacích nápojů. Vyberte si ten pravý pro Vás!
Svařené víno
Ingredience: bílé víno, směs koření Svařené víno Virunga, sušený ananas, cukr dle chuti.
Postup: Jeden litr bílého vína zahřejeme společně se 4 plátky ananasu a 0.5 balení koření na svařené víno. Po dosažení bodu varu vypneme a odstavíme. Přikryjeme pokličkou a necháme 10 minut odstát. Poté koření vyjmeme a dle chuti osladíme.
Masala čaj
Ingredience: černý čaj sáčkový či sypaný, koření Tea masala Virunga, mléko, cukr
Postup: Asi 0.5 polévkové lžíce koření Tea masala nasypeme do 1.5 hrnečku vroucí vody v kastrůlku. Necháme 3 minuty vařit a přidáme černý čaj. Na toto množství jeden sáček či odpovídající množství sypaného černého čaje. Promísíme a po dalších 2 minutách přilijeme 1 hrnek mléka. Promícháme a necháme ještě minutku vařit, než se nám „zvedne“ mléko. Poté ihned vypínáme. Přecedíme přes sítko a dle chuti dosladíme.
Masala čaj je velice individuální o každého chuti. Čím více dáte koření či déle vaříte, bude aromatičtější. Naopak někdo má rád více a někdo méně mléka. Proto si případně poměry musíte vyladit podle Vás.
Bylinkový čerstvý čaj
Bylinkový čaj je klasika a můžete si ho připravit i v zimě z čerstvých surovin například citronové trávy či zázvoru.
Ingredience: citronová tráva, zázvor, citrón, med
Postup: List citrónové trávy „zmuchláme“ a narušíme třením strukturu listu, aby uvolnil chuť i vůni. Můžeme přímo vložit do hrnečku a jen zalít horkou vodou. Přiklopíme a necháme 5-10 minut louhovat. Poté dle chuti dosladíme, nejlépe medem. Stejně jednoduše můžeme vyrobit zázvorový čaj nastrouháním 1.5 cm zázvoru do hrnečku. Zalijeme horkou vodou a přiklopené louhujeme 5-7 minut. Dle chuti osladíme medem a podáváme s citrónem.
Doba přípravy: cca 15 minut
Přejeme krásné svátky!
Zuzana Okonji @zdravevarenislaskou