Githeri, africký tradiční pokrm

Máte chuť vyzkoušet tradiční africký pokrm? Pokud ano, vybrali jsme pro Vás githeri, které se nejčastěji připravuje z fazolí různého druhu a kukuřice. Složení se může v jednotlivých částech Afriky lišit. Někde se přidává různá zelenina jako mrkev či batát, jinde arašídové máslo, chilli, limeta, ale téměř všude musí být navrch avokádo.

Jaké ingredience potřebujeme pro přípravu čtyř porcí? 

  • 250 g fialových fazolí
  • 200 g kukuřice
  • 1 velká cibule
  • 1 větší mrkev
  • 2 rajčata
  • slunečnicový olej
  • avokádo
  • koriandr
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžičky africké směsi koření „mixed spice“ (směs lze připravit v hmoždíři: 1 lžíce skořice, 1 lžíce nového koření, 1 lžička hřebíčku, 1 lžička sušeného koriandru, 1 lžička sušeného zázvoru, 0,5 lžičky muškátového oříšku)

 

Jdeme na to!

  1. Fazole si uvaříme do téměř měkka cca 1 hod (záleží na druhu fazolí), poté cedíme.
  2. Na slunečnicovém oleji si orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme pokrájená rajčata a necháme orestovat.
  3. Ochutíme "mixed spice" kořením, které můžete ale i vynechat. Pokrm ale nebude mít tolik exotický a výrazný nádech.
  4. Ke směsi přidáme nakrájenou mrkev na kostičky a poté fazole, zalijeme vodou asi 1 cm nad pokrm a dusíme.
  5. Vaříme cca 30 min do změknutí. Přidáme čerstvou či mraženou kukuřici, osolíme, opepříme a po 5 min probublání máme hotovo.
  6. Pokrm nemá být suchý, ale s trochou sosu; pokud se nám během vaření vše vyvaří, podlijeme.
  7. Na závěr přidáme dvě hrsti pokrájeného koriandru a servírujeme s plátky avokáda.

Doba přípravy: cca 120 min

Přejeme dobrou chuť!

Recept pro Vás připravila Zuzana Okonji, Zdravé vaření s láskou

Virunga recept