Cheesecake s mučenkou

Marakuja, pasion fruit neboli mučenka patří mezi naše top ovoce. Tohle drobné a šťavnaté ovoce je plné vitamínů a minerálů a užijete ho do smoothie, na zdobení dortů, do salátů a nebo prostě jen tak. Spoustu informací a tipů na recepty najdete v našem videu. Recept na oblíbený cheescake pro Vás připravila food blogerka a milovnice Afriky Zuzana Okonji. Nenechte se odradit přípravou, protože výsledek stojí za to! 

Jaké ingredience potřebujeme pro na dort (průměr 26cm):

  • 50 g ovesných vloček
  • 50 g mletých mandlí
  • 100 g mletého kokosu
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 500 g tučného tvarohu
  • 200 g smetany na vaření
  • 20 g želatiny
  • 125 g ovoce ( jahody/maliny/dračí ovoce dle chuti)
  • 3 ks mučenky
  • cukr/sladidlo/agáve sirup

Cheescake s mučenkou  Virunga recept

Jak postupujeme?

  1. Rozpuštěné máslo smísíme s vločkami, mandlemi a kokosem. Směs vmačkáme do vyložené dortové formy folií či pečícím papírem a necháme chvilku ztuhnout v lednici. Mezitím si připravíme další vrstvy dortu.
  2. Na tvarohovou vrstvu použijeme tvaroh, smetanu a cukr či sladidlo dle chuti a vše dáme do misky a smísíme.
  3. Poté si vezmeme malý kastrůlek, do kterého vložíme ovoce (125 g) a přidáme vodu (125 ml). Na mírném plamenu zahříváme, aby se ovoce rozvařilo. Kastrůlek využijeme jako vodní lázeň, kdy misku s připravenou tvarohovou směsí umístíme nad kastrůlek s ovocem a necháme směs takto rozpouštět.
  4. Jakmile se tvarohová směs začne rozpouštět přidáme 5 g želatiny a opatrně promícháváme, Kontrolujeme i ovocnou směs.
  5. Jakmile se ovoce začne rozvařovat, přidáme 10 g želatiny a velice opatrně ji rozmícháme, aby nám nevznikly hrudky, V okamžiku, kdy máme hezkou tvarohovou směs bez hrudek, sundáme misku a nalijeme na korpus z lednice.
  6. Rozetřeme a dáme chladit do lednice. Ovocnou část budeme mít také připravenou.
  7. TIP: Želatina se nevaří, na to dejte pozor, chceme ji jen rozpustit. Želatinu nechte chladnout při pokojové teplotě, pouze kontrolujeme. 
  8. Zhruba za 45 - 60 minut máme dostatečně tuhou tvarohovou část natolik, abychom se nemuseli bát a mohli na ni opatrně navrstvit ovocnou složku bez jejího propadnutí.
  9. Nakonec si promícháme 3 mučenky s 5 g želatiny a rozpustíme (nevaříme!). Pokud je potřeba přidáme kapku vody, záleží kolik v mučenkách bude šťávy. A tuto vrstvu dáme úplně na vrch po zatuhnutí spodní vrstvy.
  10. Hezky rozetřeme a necháme dále chladit, ideálně přes noc.
  11. Dort dle fantazie můžeme případně dozdobit, efektní jsou semínka mučenky v horní vrstvě. Dort nechte před servírováním chvilku povolit mimo lednici.

Doba přípravy: cca 12 hod

Recept pro Vás připravila Zuzana Okonji, Zdravé vaření s láskou