Banánový dortík s vaječným likérem a spoustou koření je naše oblíbená pochoutka. Připravte si jí i vy podle našeho receptu a zamilujete se do něj okamžitě!
Ingredience na formu cca 15-20 cm, 6 porcí:
- 2 banány (červené nebo burro)
- 2 vajíčka
- 2 pl kokosové mouky
- 1 čl medu
- plátek povoleného másla
- 2 čl kypřícího prášku
- 0.5pl perníkového koření - Použijeme již hotovou směs anebo si ji připravíme v hmoždíři doma z jednotlivých druhů koření (1 pl zázvoru, 1 pl skořice, 0.5 pl hřebíčku, 0.5 pl nového koření, 0.5 čl badyánu, 0.5 čl muškátového oříšku, 0.5 čl anýzu, špetka čerstvě mletého černého pepře, polovina vanilkového lusku, kůra z poloviny limety).
- Zdobení: arašídovo sezamová pasta, ořechy, čokoláda či dle chuti
Postup: banány rozmačkáme vidličkou, přidáme vajíčka a smísíme. Přidáme med, máslo a vidličkou promixujeme a provzdušníme směs, až nám vznikají bublinky. Nakonec přisypeme perníkové koření, mouku (kokosová je ideální a bezlepková, pokud však máte v oblibě jinou, zaměňte), kypřící prášek a zapracujeme. Vznikne mírně husté těsto, které nalijeme do nádoby (např. do malého kastrůlku či formy) vystlané pečícím papírem. Před pečením ještě posypeme ořechy či kousky čokoládou. Pečeme asi 30 minut 170°C. Před servírováním přelijeme arašídovo sezamovou pastou.
Ingredience na 1 litr:
- 4 žloutky
- 25 g cukru krupice
- 300 ml mléka
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 ml kondenzovaného sladkého mléka
- 1 vanilkový lusk
- 200 ml rumu
Postup:
V hrnci vyšleháme žloutky s cukrem a až poté přidáme mléko, smetanu, kondenzované mléko i zrnka z vanilkového lusku včetně celého lusku. Směs přivedu k varu, zahříváme pomalu a celou dobu mícháme metličkou. Když začne houstnout, odstavíme asi při konzistenci řídkého pudingu. Vyndáme lusk, necháme uschnout a ještě mžeme použít v kuchyni. Po mírném vychladnutí přilijeme rum a likér máme hotov.
Doba přípravy: cca 50 minut
Přejeme dobrou chuť! :)
Zuzana Okonji @zdravevarenislaskou