Banánový dortík s vaječným likérem

Banánový dortík s vaječným likérem a spoustou koření je naše oblíbená pochoutka. Připravte si jí i vy podle našeho receptu a zamilujete se do něj okamžitě!

Ingredience na formu cca 15-20 cm, 6 porcí:

  • 2 banány (červené nebo burro)
  • 2 vajíčka
  • 2 pl kokosové mouky
  • 1 čl medu
  • plátek povoleného másla
  • 2 čl kypřícího prášku
  • 0.5pl perníkového koření - Použijeme již hotovou směs anebo si ji připravíme v hmoždíři doma z jednotlivých druhů koření (1 pl zázvoru, 1 pl skořice, 0.5 pl hřebíčku, 0.5 pl nového koření, 0.5 čl badyánu, 0.5 čl muškátového oříšku, 0.5 čl anýzu, špetka čerstvě mletého černého pepře, polovina vanilkového lusku, kůra z poloviny limety).
  • Zdobení: arašídovo sezamová pasta, ořechy, čokoláda či dle chuti

Postup: banány rozmačkáme vidličkou, přidáme vajíčka a smísíme. Přidáme med, máslo a vidličkou promixujeme a provzdušníme směs, až nám vznikají bublinky. Nakonec přisypeme perníkové koření, mouku (kokosová je ideální a bezlepková, pokud však máte v oblibě jinou, zaměňte), kypřící prášek a zapracujeme. Vznikne mírně husté těsto, které nalijeme do nádoby (např. do malého kastrůlku či formy) vystlané pečícím papírem. Před pečením ještě posypeme ořechy či kousky čokoládou. Pečeme asi 30 minut 170°C. Před servírováním přelijeme arašídovo sezamovou pastou.

Ingredience na 1 litr:

  • 4 žloutky
  • 25 g cukru krupice
  • 300 ml mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 ml kondenzovaného sladkého mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 200 ml rumu

Postup:

V hrnci vyšleháme žloutky s cukrem a až poté přidáme mléko, smetanu, kondenzované mléko i zrnka z vanilkového lusku včetně celého lusku. Směs  přivedu k varu, zahříváme pomalu a celou dobu mícháme metličkou. Když začne houstnout, odstavíme asi při konzistenci řídkého pudingu. Vyndáme lusk, necháme uschnout a ještě mžeme použít v kuchyni. Po mírném vychladnutí přilijeme rum a likér máme hotov.

Doba přípravy: cca 50 minut

Přejeme dobrou chuť! :)

Zuzana Okonji @zdravevarenislaskou